Minu nimi on Monika ja augustis möödus täpselt 25 aastat minu teekonnast juristina – kuid hinges olen unistanud oma kohvikust juba 15 aastat. Toiduvalmistamine ja küpsetamine on mind paelunud juba lapsepõlvest peale. Mu esimesed kulinaarsed eksperimendid algasid 7-aastaselt, kui proovisin praekartulitest kartuliputru teha. Eelistasin alati toiduvalmistamist koristamisele ja ema oli sellega rahul, ehkki mõnikord pahandas, kui olin ära kasutanud järjekordse jahu- või suhkrukoti.
Eriala valiku tegemisel otsustasin siiski juristi karjääri kasuks, kuna see oli tol ajal nii populaarne ja perspektiivikas. Lapse sünd ja elu Rootsis viisid mind aga taas kohvikute maailma. Stockholmi kohvikutes, mida sageli külastasin, kasvas unistus luua oma hubane kohvik. Olin isegi ostnud raamatu "Kuidas avada oma kohvik". Rootsis avanes võimalus avada pood, mis viis mind küll ettevõtluse teele, kuid mu kohviku unistus siiski jäi.
Karjääriteekond viis mind lähemale toidumaailmale, kui otsustasin koroona alguses minna õppima abikokaks. Esimesed praktilised kogemused köögis sain kohalikus kohvikus ning sealt edasi omandasin abipagari ja koka 4. taseme erialad ning lõpetasin oma õpingud magustoidukoka 5. tasemega. Koos õppimisega praktiseerisin erinevates toidukohtades, koolitades ennast pidevalt, läbides isegi perioode, kus töötasin ja õppisin järjest iga päev. Töö köögis ei olnud kunagi rutiinne – pigem pakkus see mõnusat vaheldust igapäevasele kontoritööle. Viimase kolme aasta jooksul olen läbinud ligi 50 erinevat toitlustuse ja kondiitri/pagari koolitust, lisaks olen võtnud veel erinevaid online koolitusi, sh olen osalenud lühikursusel ka Prantsuse tuntuimas koka/kondiitrikoolis Le Cordon Bleu. Minu varasemate tegemiste sh loomingu (küpsetiste ja kookide kohta) kohta saab infot minu Facebooki lehelt.
Peale magustoidukoka õpinguid avanes mul võimalus kandideerida Erasmus+ programmi kaudu praktikale Taani 3 Michelini tärniga pärjatud restorani Jordnær, mis kuulub maailma tippude hulka. Kes soovib lugeda minu põneva praktika kohta Taani tipprestoranis, see on leitav siin.
See kogemus kahtlemata muutis mind – sain aru, et unistused ja tipptase on tõepoolest saavutatavad, kui oled valmis pühenduma. Kogenud midagi sellist, nägin, et Eestis puuduvad kohad, mis suudaksid pakkuda sarnast taset ja nii sündis otsus keskenduda oma unistuse täitmisele. Otsustasin avada oma kohviku.
Tänaseks on mul Kalamajas supermõnusad ja hubased ruumid, kus remont ja sisustamine on täies hoos ja mul on suur rõõm loota, et saan oma kohviku avada detsembri keskel. Kohviku nimi on Mooni Pagar. Mooni Pagari küpsetised on inspireeritud prantsuse traditsioonidest, kuid need muutuvad eriliseks tänu värsketele ja maitseküllastele täidistele – minu lemmikud on pina colada croissant ja passioni cruffin. Samuti kasutame vähem suhkrut ja enamik retsepte on laktoosivabad, pakkudes naudingut ka neile, kes piimatooteid ei talu.
Lisaks saiakestele on meie valikus kerged ja värskete täidistega tordid ja kringlid, mis pole liialt magusad. Soolase austajatele pakume aga tellimiseks pehmeid brioche pirukaid, mis rahuldavad ka kõige nõudlikuma maitse. Lähima kahe aasta jooksul plaanime muuta veebikeskkonna ligipääsetavaks ka vaegnägijatele.
Meie ühiskondlik panus ei piirdu ainult sellega. Kohvikust saab koht, kus ka erivajadustega pagarid ja kokad saavad töötada ja praktiseerida ning koos meiega rõõmu ja maitseid luua – hubane ja toetav töökeskkond kõigile.
Esimeses etapis avame pagari- ja kondiitriosa, ning uue aasta alguses lisandub ka köök, kus pakume kergemaid roogi Aasia mõjutustega, mis sobituvad suurepäraselt meie küpsetiste värske ja tasakaalustatud maitsega.
Kampaaniale oleme seadnud neli rahalist eesmärki:
Esimesed 1500 eurot: Selle summa abil loome rohkem istekohti ja kujundame akna alla hubase istumisala, lisaks ka mõnusa lugemisnurgakese. Nii saavad kõik külastajad nautida meie tooteid kohapeal ja tunda end kui kodus.
Järgnevad 1500 eurot: Investeerime pagari ja teeninduse väikeseadmetesse, mis aitavad tõsta toodete valmistamise kvaliteeti ja muudavad igapäevase töö sujuvamaks ja tõhusamaks.
Lisanduvad 1500 eurot: Selle summa abil saame soetada spetsiaalseid pagari- ja kondiitritarbeid, et laiendada oma tootevalikut. Soovime pakkuda unikaalseid Prantsuse köögikunsti hõrgutisi sh erilisi pirukad, mida saab nautida iga päev – midagi sellist pole Tallinnas varem pakutud!
Viimased 1500 eurot: Kasutame seda vahendite ja tarvikute täiendamiseks, et meie kokad saaksid töötada parimate tööriistadega ja pakkuda alati tipptasemel tooteid.
Kallid sõbrad, siin vajangi teie abi! Olen Hooandjas alustanud toetuskampaaniat, kus saate juba praegu Mooni Pagari käivitamisele suure hoo sisse lükata, vastutasuks pakume erilisi kingitusi jõuludeks, aastavahetuseks ja tähtpäevadeks. Kingid saab lunastada peale projekti lõppu alates 15. detsembrist teile sobival ajal ning seda terve 2025 aasta jooksul.
Omalt poolt garanteerin, et kõik, mida ma pakun, on ülimaitsev ja südamega tehtud!
Suur tänu, sõbrad, ja kohtume peagi Mooni Pagaris!