Mina olen Maru! Elukutselt kokk. Toit on minu kirg, millele olen pühendanud oma elu ja tegemiste sügavused. Olen olnud toiduga seotud terve oma elu. Toimetanud ajakirja Eesti Naine köögitoimetajana ning hiljem peakokana. Varasemalt olen ma kirjutanud kaks kokaraamatut. Neist esimene kandis pealkirja "Maru maitsev maailm. Aasta helelillas köögis" ning teine "Pitsilise köögi lõunad. Granaatõun ja pipraterad".
Hetkel olen ma Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige, tootearendaja ja teen koolitusi ning korraldan õhtusööke. Samuti õpetan Tallinna Teeninduskoolis, kuidas täistaimset toitu valmistada ning veganmaailmas orienteeruda. Olen täistamse toidu usku – leian, et see on minu väike panus jätkusuutlike valikutega maailma päästa.
Siin esitletav raamat on olnud minu pikka aega lihvitud unistus. Olen otsustanud ta sel korral iseseisvalt välja anda ning seetõttu on mul natuke hoogu puudu, milles Sinu abi palungi, armas Hooandja!
See on minu kolmas kokaraamat ning esimene, mis on servast servani täistaimne. Sellele vaatamata pole raamat mõeldud ainiti veganitele või omnivooride veganusku pööramiseks. See on uks maitsete maailma, kus tulised kimchi võileivad on parim lohutustoit veebruaris, mille järgi isutavad võrdselt kõik. Rukkisoto on uus risoto, falafeleid armastavad kõik ning hummust samuti ning kikerherne vedelikust valmivad mustsõstra tolmuga beseed.
Raamat, mille pealkiri on "Maru maitsete maailm. Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul" kutsub mõnusale retkele Eesti samblaste metsade ja tormiste mereservade manu, lookas turulettide ning taevalike peenarde vahele, just nii nagu hooaeg muutub. Kuust kuusse ja nii läbi aasta, tugevalt tooraine aastaringi järgides.
Vahel ka haldjatolmu poetades!
Algan varakevadest, kui miski veel uut tärkavat aastaaega ei reeda, kus toidud on veel väga talve nägu. Astun järjest kindlamalt sulanud hangede ja esimeste karulaukude juurest kurrelite ning rabarberiteni. Siis suvine soojus, põldoad ning angervaksa-magusad kreemitarretised.
Mida enam edasi kulgeme, seda sügavamale sügisesse, seenemetsa ning järjest tummisemate salatite poole tõmbab. Ja peedid, turult päästetud plekilised tomatid ning astelpajuoranž kissell. Lõpuks vajutab talv šokolaadise pitseri magusaisudele ning maitsetesse trügib mõrkjaid noote ja piduliku punase kapsa tooni. Hummused ja pojengid, mustad torbikseened ning igavene armastus heledaihuliste juurviljade vastu.
"Päästetud tomatid", mis pealkirjas seisab, annab kätte vihje, et jätkusuutlikkus on raamatus olulisel kohal. Maailmas, mis keerleb omaenda plastiku lõksus, taipamata, et pidurit tuleks tõmmata kohe! Kõlblikku ja maitsvat toitu visatakse liiga kergekäeliselt ära ning tunne sees on nõutuks tegev - me peaksime astuma hetkeks juba seitse sammu tagasi. Hoidma, väärtustama, säästma ning väärindama seda, mis meil on. Raamatus on nutikaks söögitegemiseks päris mitu head nõksu ning ka kogu minu sahvri sisu ehk mis on minu keldrivarudes, maitseainekapis, mis on need toorained, mida hoian alati käeulatuses ning kuidas külmkapi koristuse tulemusena võib valmida sinu lemmik toit. Ehk mõneti on siin ka väike võti, millega avada ust maailma päästmisele ja iga päev paremaks muutumisele.
Raamat on 284 leheküljeline sissevaade minu maailma läbi toidu, täistaimsel ning väga maitsval moel. Fotode autor on Siim Vahur ning raamatu on kujundanud Angelika Schneider. Trükib Tallinna Raamatutrükikoda.
Raamat on suurepärane kingitus endale, sõbrale ning sellele erilisele, kelle silmad löövad särama, kui saab koos süüa teha.
3500€ - Raamat saab kujundatud ja korrektuur loetud ning mõni raamat ka trükitud.
4500€ - Kaks kolmandikku raamatuist saab ära trükkida.
6500€ - Selle eest saab peaaegu kõik raamatud ära trükkida.
7800€ - Nibin-nabin, nibin-nabin ja lõpp paistab!
10 000€ - Valmis! Kõik saab täpselt nii valmis, nagu peab.