Seiklused lõhna ja maitse maailmasUser's  Kristel Vene project in the category Education

Olen olnud toiduga seotud aastast 2002, kui asusin õppima TTÜ toidutehnoloogia erialale. Magistriõpingute ajal sattusin tööle Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusesse (TFTAK), kust sai alguse minu lõhnateadlase karjäär. Peale doktoritöö kaitsmist toidu aroomianalüüsi teemal, lahendame oma meeskonnaga erinevaid toidu maitse ja lõhnaga seotud küsimusi, nagu kõrvallõhnad, maitse säilimine ajas, töötlusprotsesside mõju maitsele ja viime läbi põnevaid aroomikoolitusi.

Minu kireks on toidu lõhn ja maitse. „Seiklused lõhnade ja maitsete maailmas“ on raamat, mis on kokku pandud valdkonna põnevaimatest leidudest ja viib lugejad jalutama sellesse keerulisse, kuid lummavasse maailma. Saame teada, mis on fleiv ja miks inimesed tunnevad lõhnu erinevalt. Testime, kes meist on hüpermaitsjad ja õpime ära, kuidas lõhnab veini korgiviga. Kas on võimalik muuta oma maitsemeelt selliselt, et hapud toidud maitsevad hoopis magusana?

Sellesse mõnusasse populaarteaduslikult kirjutatud raamatusse kuuluvad ka lõhnad ja testid, mistõttu on raamat mõeldud just neile, kellele meeldib oma meeli testida, ennast proovile panna lõhnade äraarvamises, ja mine tea, ehk saab nii mõnigi siiani segane aspekt ka enda kohta selgemaks. Raamat sisaldab 13 lõhna ja ühte maitsetesti.

 

     

Hooandja kaudu taotlen toetust veerandile raamatu väljaandmise eelarvest, mis läheks kujundamiseks ja trükkimiseks.

Raamat valmib Jõuludeks 2015, mis tähendab, et see on ideaalne jõulukingitus sõbrale-tuttavale-kolleegile, keda maitsed ja lõhnad eriti huvitavad. Raamat jõuab hooandjateni (Itella vms vahendusel, Eesti piires) Jõulude ja Uus-aasta vahel või ka peale seda, olenevalt konkreetse inimese soovist.